Το Facebook ως… ναρκωτικό!


Στις ημέρες μας, το Facebook αποτελεί πλέον… μέρος του εαυτού μας καθώς δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε για πάνω από 3 ώρες για ασήμαντους λόγους παρά μόνο όταν είναι ανάγκη. Πλέον, η λειτουργία των SMS έχει ελαχιστοποιηθεί ως προς την χρήση τους καθώς, εξαιτίας, των εφαρμογών στις κινητές συσκευές (iOS, Android OS, windows etc.) και συγκεκριμένα εκείνη του Messenger δίνει ευκολότερη εμπειρία γραπτής επικοινωνίας. Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι στην θέση των μηνυμάτων στην οθόνη του κινητού τους την αντικαθιστούν με τον messenger ενώ όταν προσθέτουν λεφτά στον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας τους, αγοράζουν το πακέτο των χ MB Internet.

1
Εικόνα 1: Μη μέτρηση των μηνυμάτων

Πράγματι, η επικοινωνία μέσω Facebook είναι πιο βολική διότι δεν μετρούνται επακριβώς τα αποσταλμένα μηνύματα. Όπως βλέπετε στην εικόνα 1 τα μηνύματα τύπου «χαχα» δεν μετρώνται ως ένα μήνυμα και σαφώς δεν χρεώνονται ως μηνύματα (όπως και τα υπόλοιπα όσον αφορά στο Facebook). Η καταμέτρηση των μηνυμάτων στα κλασσικά SMS αποθάρρυνε τους χρήστες να κάνουν τέτοιου είδους comment στο διάλογό τους και πολλές φορές, μερικές φράσεις κ.ά φαινόταν ως «κακίες» προς τον αποδέκτη λόγω κάποιας κακής έκφρασης του αποστολέα κι έτσι ήταν δύσκολο να χαλάσουν χρήματα για να επαναδιατυπώσουν σωστά το μήνυμά τους ως αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση. Χάριν στο messenger, όμως, έκανε τους χρήστες περισσότερο εθισμένους με αυτό κάνοντας την επικοινωνία τους σχεδόν… ασταμάτητη (κυρίως με την χρήση του Wi-Fi) εφόσον τέτοια εμπόδια έχουν ξεπεραστεί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το 0.facebook στο οποίο μπορούν οι χρήστες να συνδεθούν δωρεάν στο λογαριασμό τους με την χρήση των mobile data που διατίθενται εντελώς δωρεάν από την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί ο χρήστης.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν τον εθισμό των χρηστών. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τις συγκεκριμένες εφαρμογές (ή το 0.facebook) για να μιλάμε με τους φίλους μας ακόμα και όταν είμαστε στα λεωφορεία μέσα, στα μετρό, περπατώντας στο δρόμο κ.ά. ακόμα και όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι με τους φίλους μας.

Αρκετοί είναι εκείνοι, σύμφωνα με έρευνες, που μόλις πατήσουν το κουμπί «αποσύνδεση» από τον υπολογιστή τους και ανατρέχουν στο κινητό τους για να κάνουν κάποιο check in περιμένοντας, δηλαδή, κάποιο μήνυμα ή κάτι τέτοιο θαρρείς και άλλαξε κάτι. Δηλαδή, νομίζουν και αισθάνονται πως αν ανοίξουν το facebook από το κινητό θα έχει χαοτικές διαφορές απ’ ότι έβλεπαν στον υπολογιστή. Αυτό είναι σύμπτωμα εθισμού καθώς παρατηρείται πως από την στιγμή που ο χρήστης αποχωρίζεται το facebook από τον υπολογιστή νιώθει σαν να έχει λείψει 3 ώρες περίπου αμέσως μετά την αποσύνδεση!

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, ψυχίατροι αναφέρουν πως αν δοκιμάσουμε μια μέρα να αποχωριστούμε από το facebook και το κινητό μας και συνειδητοποιήσουμε πως μια εσωτερική δύναμη του εαυτού μας μάς πιέζει και μας ωθεί να ανοίξουμε το κινητό μας αλλά και την εφαρμογή του συγκεκριμένου social media τότε είμαστε εθισμένοι και χρειαζόμαστε βοήθεια αποτοξίνωσης!

Σχολιάστε (επιτρέπονται ανώνυμοι σχολιασμοί)